Workshops

Hieronder het (voorlopige) workshopschema van de Dansstage 2024! NB: wijzigingen voorbehouden. Je kunt de afbeelding vergroten door erop te klikken.

Workshopbeschrijvingen (keuzemodules)

Neem ook een kijkje bij welke docenten er allemaal komen!

Blok 1: Vrijdag 20:30 – 22:00
The big five – Rian (level 3)

Wist je dat je op elk moment minstens 5 danspartners hebt? Laten we ze vandaag allemaal ontmoeten. Dit is een gezellige kleine workshop waarin we proberen onze aandacht uit te breiden tijdens het dansen. Van naar binnen gaan naar volledige aandacht voor de hele ruimte. We zullen ons vooral richten op koppeldansen. Deze workshop gaat niet over het perfectioneren van je passen, maar over het vergroten van je aanwezigheid en aandacht als danser.

Gevraagde kennis: vertrouwd zijn met de basisstappen van de mazurka en scottish.

Singing and dancing Breton rondes – Aurélien (level 3)

Aurélien laat ons kennismaken met het gezongen repertoire van de Haute-Bretagne: in de dansen Tour, Pilé Menu, Rond de St Vincent, Rond de Landéda en Ridée à 6 tempos. Samen, in een dimensie van delen en eenheid, zullen we ze leren dansen, de collectieve beweging van deze aardse dansen volgen en sturen. We leren de energie van anderen in de cirkel te voelen, ieder voegt zijn eigen energie toe, versterkt door dans, zang en de kracht van spel.

Je hoeft geen zanger of danser te zijn om deel te nemen: alles wat je nodig hebt is het verlangen om plezier te hebben en te genieten van een mooi moment van delen.

Bourrée Berry (2t) refresher – Koen (level 3)

Basisstap & stijl van de 2-beat bourrée en ligne (in paren, de één voor de ander). Op het programma: Verschillende bewegingen voor A-deel & B-deel, leiden en volgen zonder aan te raken, speelse improvisatie, individuele correcties & aandacht voor enkele veelvoorkomende fouten & optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Gevraagde kennis: We verwachten dat je de basisstap van polka of rondeau en couple  beheerst.

Not a Walk in The Park but in The Forest (polska variations) – Emelie (level 4)

Is de Zweedse polska alleen een wandeling en een (vrij moeilijke) draai? Dat zijn misschien de meest voorkomende figuren, maar er zijn er nog meer! Dus laten we door de bossen en de bergen klimmen om een ander soort wandeling (promenad), een ander soort draai (bakmes) en een handige manier om alles in Scandinavië een naam te geven (polkettering) te leren. Om niet te verdwalen zullen de onregelmatige ritmes van deze wilde gebieden onze rode draad zijn.

Gevraagde kennis: Je hoeft de polskadraai niet onder de knie te hebben voor deze workshop, want daar werken we niet aan, maar de workshop is voor algemeen gevorderde dansers, die nieuwe concepten snel oppikken.

Fandango – Eva (level 4)

Baskische sprongen zijn een soort traditionele sociale dans uit Baskenland. Ze worden in een cirkel gedanst op de pleinen van steden en dorpen en bestaan uit een opeenvolging van stappen en richtingsveranderingen waarbij je goed naar de muziek moet luisteren. De romp blijft recht en de armen blijven langs het lichaam. De passen vereisen veel beweeglijkheid van de voeten. Deze dansen – inclusief de fandango – raakten in onbruik tijdens de Franse Revolutie ten nadele van meer “moderne” dansen. De dansmeester Juan Ignazio Iztueta, geconfronteerd met de situatie, verzamelde ze, en het materiaal bestaat vandaag de dag nog steeds. Kom dansen en laat je lichaam glimlachen.

Blok 2: Zaterdag 10:00 – 13:00
Portuguese dances – Eva (level 3)

Uitgaande van het Parapente700-repertoire verkennen we in deze workshop dansen als de Repasseado, Fado de Espinho, Pingacho, Erva Cidreira, enzovoort. We reizen van het noorden naar het zuiden van Portugal, met de variatie en vreugde die kenmerkend zijn voor Portugese dansen. Laat je lichaam glimlachen terwijl je danst.

Guide to get lost – Sara & Paulo (level 3)

Als dansers zien we dans als een dialoog, in elk perspectief. Dit is het sleutelwoord voor ons werk en ons constante onderzoek in de Europese volksdans.
Wij geloven dat alleen in een staat van pure, diepe conversatie ware schoonheid bereikt kan worden en dat is precies wat we willen voorstellen.
Met deze workshop is ons hoofddoel niet om dansers te leren dansen, maar om hen in staat te stellen hun vermogen tot voelen, luisteren, reageren, interpreteren, creëren en dus praten zonder woorden te vergroten.

More than two (Bourrée Berry (2t) variations) – Rian (level 3/4)

Bourrée is leuk, Bourrée is mooi en er is ontzettend veel variatie. Bourrée met 3, 4, 6, zelfs 8 personen. Laten we spelen met verschillende choreografieën. Ik zal een aantal van mijn favorieten uit verschillende regio’s met je delen (en misschien kunnen we zelfs onze eigen choreografie maken).

Gevraagde kennis: passen van de bourrée in 2 en 3 tijden zouden je niet moeten afschrikken. Je moet alle passen kunnen en niet alleen smokkelen

The Groove! Music, patterns, and all that jazz… – Remi (level 3/4)

In deze workshop werken we aan het afbreken van de elementen van dans en muziek – als kleine legostukjes – om onze reeks bewegingen en improvisatiemogelijkheden verder te verrijken. We gaan van het werken met melodieën en muzikale structuren (de basis van muzikaliteit) naar het aanvoelen en identificeren van ritmes en deze samenvoegen in geavanceerd gebruik (off beats, polyritmiek, enzovoort).

– Wat de geest kan bedenken en verzinnen, kan het lichaam bereiken.

Doen en laten:
Benodigdheden: oren, ledematen, een open geest, ervaring met koppeldansen in balfolk.
Niet nodig: een partner, muzikale vaardigheden die alleen met Mozart te vergelijken zijn.

Variations in bourrée auvergnate – Koen (level 4)

De bourrée auvergnate is een heerlijke speelse dans, waarbij je samen kunt improviseren zonder elkaar aan te raken. We leren enkele geavanceerde variaties en versieringen zoals verschillende “frappés” (dubbel, driedubbel, vliegend, stil), la Giatte, 8-achtige beweging voorwaarts en achterwaarts, duplets…

Gevraagde kennis: We verwachten dat je de basis van de dans al eerder hebt geleerd.

Blok 3: Zaterdag 14:30 – 17:30
Musicality in dance – Eva (level 2b/3)

“Muzikaliteit in dans: de weg tussen de oren en de voeten” – Tools om de taal van de muziek beter te vertalen naar het dansende lichaam. – Waar zit de beat? Hoe het tempo te herkennen en ermee te spelen, zoals offbeats, downbeats enz. – Dansen, luisteren, reflecteren op wat je hoort en hoe het lichaam dit organisch interpreteert – Het lichaam als instrument dat presteert. – Leiden en volgen in muziek en dans – Dynamiek en frasering

Workshop bestemd voor mensen met ervaring in folk koppeldansen die gericht zijn op het ontwikkelen van thema’s als creativiteit, verbinding en luisteren, het verbinden van lichaamswerk en muzikaliteit.

Jig variations and other mixers – Koen (level 2b/3)

We leren niet alleen verschillende variaties voor Jig/chapelloise en hoe ze te leiden & volgen, maar we ontdekken ook nieuwe mixers die we kunnen dansen op de muziek van Circassian circle (Tovercirkel). Bonus: hoe spiralen te vermijden en op te lossen!

Shared contact – shared dance: contact improvisation into balfolk – Sophie (level 2b/3)

In alle (balfolk) dansen staat een ding centraal; CONTACT (en plezier maken natuurlijk ;)). Het contact met je partner, de vloer en de muziek, dit zijn de elementen die elke dans een bijzondere dans kunnen maken. In deze workshop gaan we aan de slag met de eerste twee elementen.

Contact improvisatie is een vorm van dans die zich volledig baseert op het delen van contact en gewicht met je partner. Er zijn geen passen, geen vorm en geen ritme om naar te conformeren, de enige regels zijn dat je je open opstelt naar je partner en het contact in gaat.

In deze workshop maken we gebruik van de basisprincipes om onze koppeldansen nog leuker, speelser en vrijer te laten zijn. We starten met het werken met onze all-time partner; de vloer. We vinden efficiënte manieren om ons door de ruimte verplaatsen op verschillende manieren. We gaan spelen met leunen, hangen, duwen en vallen, zowel met als zonder partner. We gaan manieren ontdekken om ons nieuwe lichaams- en partnerbewustzijn te integreren in onze dansen en om een open en continue connectie te houden met onze danspartner. Na het volgen van deze workshop ben je in staat om op een meer speelse en duidelijke manier te verbinden met je danspartner.

Draag voor deze workshop sportkleding (trainingsbroek + t-shirt), alsjeblieft geen jurken of rokken en sierraden.

Iedereen is welkom in deze workshop. Stel de docent voorafgaand aan de workshop op de hoogte van eventuele blessures.

Irregular waltzes – Rian (level 3)

Comfort vinden in onregelmatige beats en tellingen, misschien zelfs leren ermee te spelen. We zullen de basisbewegingen 5, 8 en 11 behandelen en tegen de tijd dat we klaar zijn zullen muzikanten die van tel wisselen je niet meer uitspelen.

Gevraagde kennis: de basiswals in 3 schrikt je niet af.

Endless Bragging About Shoes And Other Scandi Things (Scandi crash course) – Emelie (level 3/4)

Maar wat dansen de Noorderlingen? Laten we het noorderlicht volgen om te ontdekken dat… ze graag Franse dingen op hun eigen manier doen (wals), heel beleefd communiceren (slängpolska) en eindeloos opscheppen over hun schoenen (halling). Ze kunnen het ook niet eens worden over taalkundige dingen, maar begrijpen elkaar toch heel goed (schottis/reinlender). Stap op die eland en laten we de Scandinavische bossen verkennen, waar het mos zo zacht is!

En Avant Deux! How to square off in Brittany – Alexandre (level 4)

Deze workshop avant-deux onder leiding van accordeonist extraordinaire: Alexandre Sallet, zal je op je grondvesten doen schudden met een waanzinnige actie in een van de coolste square dances van Bretagne! Kom twee verschillende soorten avant-deux ontdekken: de altijd populaire “avant-deux d’Ancenis”, ook bekend als “avant-deux de travers” en de ongelooflijk leuke “avant-deux Nord Ile-et- Vilaine”, in de stijl van “Bazouges”. Elke avant-deux wordt aangeleerd met twee basispas varianten.

Blok 4: Zaterdag 19:30 – 20:30
Festival skills: optimize the dance space for everybody – Koen (all levels)

Hoe voorkom je spiralen in jigs en cercles; het is een echte epidemie de laatste tijd en nee, het is niet de schuld van de beginners! Hoe los je walsfiles op in de buurt van het podium? Hoe voorkom ik dat mijn buren tegen me opbotsen…?

Beter vloerbeheer kan de danservaring voor iedereen een stuk aangenamer maken. De meeste dansers hebben basisvaardigheden die mooie resultaten geven op kleine of middelgrote dansvloeren, maar missen de gevorderde vaardigheden die nodig zijn op (drukke) festivals. Koen heeft veel nagedacht over dit onderwerp en heeft een aantal nieuwe inzichten om met jullie te delen.

Gevraagde kennis: Als je denkt dat je niets te leren hebt over dit onderwerp, nou … dan moet je zeker naar deze workshop komen!

Born to stumble, live to dance – Rafael & Nele (all levels)

Coole moves ontstaan vaak wanneer dingen een onverwachte wending nemen, in plaats van door een rigoureuze analyse. Fouten kunnen inspireren tot creativiteit – wat de één uit balans brengt, kan voor iemand anders een geweldige nieuwe beweging worden. Een uur lang nodigen we je uit om het streven naar een perfecte balans, een onberispelijke houding en een perfecte techniek los te laten. Onevenwichtigheden, vlagen van momentum en zelfs letterlijke struikelpartijen zullen dienen als toegangspoorten tot een rijk van nieuwe dansmogelijkheden. Doe met ons mee voor een speelse ervaring waarbij elke misstap een kans wordt om iets onverwachts te ontdekken – samen.

Rondeau en couple express – Sara & Paulo (level 2b/3/4)

Wist je dat dit een van de leukste en interessantste koppeldansen kan zijn? In deze spoedcursus leer je de basisstappen en een paar van onze favoriete tips om te genieten en te ontdekken op de dansvloer.

Blok 5: Zondag 10:30 – 12:30
Saving Energy – Sara & Paulo (level 3)

Elk levend wezen is afhankelijk van energie om welke activiteit dan ook te kunnen uitvoeren, fysiek of cognitief.

Als we ons lichaam beschouwen als een oplaadbare batterij, verbruiken we elke keer dat we bewegen of zelfs maar denken aan bewegen (wat op zich al een fysieke activiteit is) een deel van de energie die we op een bepaald moment nog over hebben.

De basis van deze workshop is vooral om ons bewust te worden van dit proces en de juiste hulpmiddelen te vinden waarmee we het energieverbruik tijdens het dansen beter kunnen beheren.

Frame it! Posture and tips to become top followers and leaders – Remi (level 3)

Deze workshop gaat dieper in op technische hulpmiddelen om van jou een echt Zwitsers zakmes van de dansvloer te maken! Ik benader kernthema’s als balans, gewichtsverplaatsing en lichaamshouding en probeer mijn persoonlijke kijk op actief volgen en vloeiend leiden met je te delen, zodat je zo veel mogelijk de verbinding kunt vinden tijdens je koppeldansen.

Deon en laten:
Benodigdheden: een lichaam om mee te bewegen, en de bereidheid om beide rollen te proberen.
Je hebt niet nodig: een partner, uitgebreide danskennis (het is beginnersvriendelijk).

Swedish Leg Knitting Exposed (Polska) – Emelie (level 3)

Ik loop jou voorbij, dan loop jij mij voorbij, en onze voeten zien eruit alsof ze iets aan het breien zijn… Het zal magisch lijken voor alle anderen… Dat dachten de uitvinders van de Zweedse polska misschien wel onder elkaar. Deze workshop is er om je de kneepjes van het vak te leren.
Met de juiste hoeveelheid svikt (loop door het bos om het te vinden), vastberadenheid (eet meer kaneelbroodjes) en communicatie (schreeuw naar de mensen die de skipistes blokkeren) moet je in staat zijn om door de illusies heen te kijken.

Gevraagde kennis: Je bent een danser met een solide ervaring, ongeacht de stijl. Je kunt op een ontspannen manier leiden en volgen. En je kunt tot drie tellen.

Scottish variations – Koen (level 3/4)

Verschillende ritmische variaties voor scottish, met aandacht voor leiden en volgen, en voor de muziek natuurlijk!

Ballroom blitz – revisited – Sophie (level 4)

Er was eens, ooit lang geleden, een gestoorde persoon die besloot om de traditionele folk dansen te stelen en ze te verbouwen tot ballroom dansen… In deze tijd zien we nog steeds een heel aantal overeenkomsten tussen balfolk en ballroom, sommige dansen hebben zelfs dezelfde naam. Maar, er zijn ook grote verschillen, bijvoorbeeld de danshouding, de expressie en de muziek… Een ander groot verschil dat wij in ons voordeel gaan gebruiken in deze workshop is: VERPLAATSING! “Verplaatsing” betekent in dit geval de manier waarop we ons door de ruimte en over de vloer verplaatsen, in ballroom is het de bedoeling om dit zo groot mogelijk te doen. Hoewel we deze skill niet direct nodig hebben in balfolk, geeft het ons wel verschillende handige technieken die ons in de balfolk de dansvloer beter laten navigeren.

In deze workshop focussen we op specifieke technieken uit de ballroom om onze balfolk te verbeteren. We gaan werken met lichaamsarticulatie, danshouding en het contact met onze parter, en natuurlijk het verplaatsen door de ruimte. Aan het einde van de workshop nemen we ook nog een kijkje in de keuken van ballroom variaties, oftewel ballroomfiguren, zoals zij dat noemen. Dans met ons mee in deze workshop als je zin heb in balfolk-mash-up-fusion-galore!